Apa itu Halal?
Halal berasal daripada kalimah Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibolehkan oleh Hukum Syarak. Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan Perbahasaan “Halal”) 1975 adalah seperti berikut:
Apabila digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa juga bentuk dalam perjalanan perdagangan atau perniagaan sebagai suatu perihal dagangan atau sebagai sebahagian daripada suatu perihal dagangan yang dipakai bagi makanan itu, perbahasaan-perbahasaan ‘Halal’, ‘Ditanggung Halal’ atau ‘Makanan Islam’ atau apa-apa perbahasaan lain yang menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai menunjukkan bahawa orang-orang Islam adalah dibenarkan oleh agama mereka memakan makanan itu maka perbahasaan itu hendaklah mempunyai erti yang berikut, iaitu makanan yang berhubung dengan perbahasaan atau perbahasaan-perbahasaan itu digunakan:
Halal berasal daripada kalimah Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibolehkan oleh Hukum Syarak. Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan Perbahasaan “Halal”) 1975 adalah seperti berikut:
Apabila digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa juga bentuk dalam perjalanan perdagangan atau perniagaan sebagai suatu perihal dagangan atau sebagai sebahagian daripada suatu perihal dagangan yang dipakai bagi makanan itu, perbahasaan-perbahasaan ‘Halal’, ‘Ditanggung Halal’ atau ‘Makanan Islam’ atau apa-apa perbahasaan lain yang menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai menunjukkan bahawa orang-orang Islam adalah dibenarkan oleh agama mereka memakan makanan itu maka perbahasaan itu hendaklah mempunyai erti yang berikut, iaitu makanan yang berhubung dengan perbahasaan atau perbahasaan-perbahasaan itu digunakan:
- Bukanlah terdiri daripada atau mengandungi
apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang orang Islam dilarang
oleh Hukum Syarak memakannya atau yang tidak disembelih
mengikut Hukum Syarak;
- Tidaklah mengandungi apa-apa benda yang
dihukum sebagai najis mengikut Hukum Syarak;
- Tidak disedia, diproses atau dikilang dengan
menggunakan apa-apa alat yang tidak bebas dari benda-benda najis mengikut
Hukum Syarak; dan
- Tidaklah dalam masa menyedia, memproses atau
menyimpannya itu bersentuhan atau berdekatan dengan apa-apa makanan
yang tidak memenuhi kehendak-kehendak perenggan (a), (b) atau
(c) atau apa-apa benda yang dihukum sebagai najis mengikut Hukum
Syarak.
Apakah logo Halal?
Logo halal bermaksud logo yang dikeluarkan
oleh JAKIM/ JAIN/ MAIN dan mengandungi:
-
Bintang berbucu lapan di tengah-tengah bulatan;
- Perkataan Arab – “حلآل” di tengah bintang;
- Diikuti tulisan rumi “HALAL”;
- Bulatan logo tertulis perkataan “Malaysia”
dalam tulisan Rumi dan ماليزيا dalam perkataan Arab;
- Dua bintang kecil berbucu lima diletakkan bagi memisahkan tulisan rumi dan perkataan Arab tersebut.
Siapa yang layak memohon Sijil Pengesahan Halal?
- Pengeluar/ pengilang produk (manufacturer/
producer);
- Pengedar/penjual (distributor/ trader);
- Pengeluar sub-kontrak (sub-contract manufacturer);
- Pembungkusan semula (repacking);
- Premis makanan (food premise); dan
- Rumah sembelih (abattoir/slaughter house).
Bagaimana
memohon Sijil Pengesahan Halal?
Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat nasional dan antarabangsa hendaklah memohon secara terus kepada Hab Halal, JAKIM melalui permohonan secara online.
Bagi pasaran di peringkat pasaran tempatan, permohonan hendaklah dipohon terus kepada JAIN/MAIN mana yang berkenaan.
Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat nasional dan antarabangsa hendaklah memohon secara terus kepada Hab Halal, JAKIM melalui permohonan secara online.
Bagi pasaran di peringkat pasaran tempatan, permohonan hendaklah dipohon terus kepada JAIN/MAIN mana yang berkenaan.
Kenapa permohonan Sijil Pengesahan Halal ditolak?
Pemohonan akan ditolak bagi perkara-perkara berikut:
- Syarikat yang mengeluar dan mengedar produk
halal dan tidak halal;
- Produk yang tidak halal;
- Bahan semulajadi yang tidak melibatkan
sebarang pemerosesan;
- Ubat-ubatan atau produk yanng dikategorikan
sebagai keluaran farmaseutikal oleh Kementerian Kesihatan Malaysia;
- Pewarna rambut (hair color / hair dye);
- Produk siap diproses (finish processed
product) yang dikeluarkan di luar negara;
- Produk yang menggunakan nama yang sinonim
dengan istilah yang mengelirukan seperti bak kut teh dan sebagainya;
- Baja dan makanan binatang;
Apa yang
diperlukan untuk mendapatkan Sijil Pengesahan Halal?
Keperluan Umum Pensijilan Halal:
Keperluan Umum Pensijilan Halal:
Setiap pengeluar produk/premis makanan/ rumah sembelih hendaklah mengeluarkan produk halal sahaja.
- Setiap syarikat yang memohon Sijil Pengesahan
Halal hendaklah memastikan sumber bahan ramuan adalah halal dan memilih
pembekal atau sub-kontraktor yang membekalkan bahan-bahan halal atau
mempunyai Sijil Pengesahan Halal.
- Setiap syarikat hendaklah memastikan prosedur
halal dipatuhi dalam aspek seperti yang digariskan di dalam Manual
Prosedur Pensijilan Halal Malaysia.
- Syarikat yang disenaraikan dalam kategori
Multinasional dan Industri Kecil & Sederhana (IKS) adalah wajib
mewujudkan Jawatankuasa Audit Halal Dalaman dan melantik seorang Eksekutif
Hal Ehwal Islam (Pengajian Islam) bagi mengendalikan dan memastikan
pematuhan prosedur pensijlan halal;
- Disyaratkan mempunyai mnima dua orang pekerja
Muslim yang tetap dan berwarganegara Malaysia di bahagian dapur/
pengendalian/ pemerosesan makanan;
- Semasa penyediaan, pengendalian, pemerosesan,
pembungkusan atau pemindahan produk hendaklah dalam keadaan bersih dan
tidak mengandungi bahan ramuan yang tidak halal mengikut hukum syarak;
- Penggunaan peralatan atau kemudahan dalam
premis hendaklah bersih dan bebas dari dicemari najis mengikut hukum
syarak atau yang memudaratksn kesihatan;
- Pengangkutan yang digunakan hendaklah untuk
produk halal sahaja;
- Kebersihan peralatan, pengangkutan, kawasan
pengeluaran dan persekitaran amat dititikberatkan dan syarikat hendaklah
mengamalkan amalan pengilangan yang baik (Good Manufacturing Practices)
- Alat penyembahan agama tidak dibenarkan sama
sekali di dalam premis/ kawasan pemerosesan makanan.
- Pekerja hendaklah mengamalkan kod etika pekerja dan amalan kesihatan yang baik (Good Hygiene Practices).
Apakah kod
etika pekerja dan amalan kesihatan yang baik?
- Semua pekerja perlu mendapatkan suntikan
tertentu dimana-mana pusat kesihatan yang diakui oleh kerajaan sebelum dan
selepas diambil bekerja;
- Semua pekerja hendaklah mengamalkan penjagaan
kesihatan dan kebersihan diri yang baik, terutamanya bagi mereka yang
bekerja sebagai operator pengeluaran;
- Pekerja yang kurang sihat atau mengalami
kecederaan atau luka terbuka yang boleh menjejaskan kualiti sesuatu
keluaran tidak dibenarkan bekerja sehingga pulih;
- Sentuhan secara terus di antara tangan
pekerja dengan bahan mentah dan keluaran separuh siap hendaklah
dihindarkan;
- Merokok, makan, minum atau menyimpan makanan,
minuman, rokok, ubat dan lain-lain hendaklah dilakukan di kawasan yang
dikhaskan dan tidak dibenarkan di kawasan pengeluaran atau mana-mana
tempat yang boleh menjejaskan kualiti keluaran;
- Semua orang yang hendak masuk ke dalam
kawasan pengeluaran mestilah memakai pakaian khas untuk kilang atau
pakaina sopan dan bersih (jika tidak ada pakaian khas) mengikut prosedur
penjagaan kesihatan dan kebersihan diri termasuk pekerja tetap, pekerja
sementara, kakitangan pengurusan, pelawat dan lain-lain;
- Pekerja hendaklah sentiasa menjaga kebersihan
diri dan memakai pakaina yang sesuai, penutup kepala dan mulut, sarung
tangan dan kasut yang sesuai;
- Pekerja hendaklah sentiasa membasuh tangan secara sempurna dengan bahan pencuci yang bersesuaian;
1. Sebelum memulakan aktiviti pengendalian makanan;
2. Selepas menggunakan tandas;
3. Selepas mengendalikan bahan mentah atau bahan yang tercemar dan sebagainya.
2. Selepas menggunakan tandas;
3. Selepas mengendalikan bahan mentah atau bahan yang tercemar dan sebagainya.
- Pekerja tidak dibenarkan memakai apa-apa
barang kemas atau barang perhiasan, jam dan sebagainya di kawasan
pemerosesan makanan yang mungkin menyebabkan pencemaran (contamination)
dalam proses pengendalian makanan tersebut;
- Pekerja hendaklah sentiasa bertugas dan
berfungsi di tempat yang diarahkan seperti ”check point” kualiti halal dan
pembelian bahan mentah yang halal;
- Pekerja hendaklah komited dan
bertanggungjawab dengan polisi halal yang ditetapkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan